Zamówienia telefoniczne
+48 505 697 076

Maselniczka

W obecnym czasie coraz częściej i wyraźniej do łask wracają rozwiązania, które pozornie zostały zapomniane i zastąpione mniej skutecznymi i praktycznymi rozwiązaniami. Wszystko wskazuje na to, że rozwiązania te na nowo zostaną zastąpione dawnymi, praktycznymi metodami i produktami, które często okazywały się najbardziej skuteczne i praktyczne. Doskonałym, tego przykładem jest tradycyjna maselniczka.

Maselnica jako pojemnik na masło sprawdza się rewelacyjnie. Pozwala trzymać świeże masło znacznie dłużej niż przy wykorzystywaniu współczesnych, mało kreatywnych metod. Maselnica jak i pojemnik na masło jest produktem całkowicie niezastąpionym. Ile raz każdy z nas miał problem z masłem, które trzeba było wyciągać z lodówki odpowiednie wcześnie, aby zwyczajnie było ono miękkie i nadawało się do smarowania pieczywa. Maselniczka na wodę znacznie ułatwia pozornie banalny problem, który jednak powoduje, że wiele osób sięga po mniej zdrowe margaryny z utwardzanymi tłuszczami, bowiem te zawsze nadają się do smarowania. Nie znaczy to jednak, że takie rozwiązanie przynosi korzyści zdrowotne – wręcz przeciwnie.

Wodna maselniczka to przedmiot codziennego użytku, którego działanie polega w skrócie na całkowitego niemal odizolowaniu od ciepła zewnętrznego oraz schładzaniu masła za pomocą wody, która znajduje się w maselniczce. Stąd tego typu maselniczkę nazywa się wodną lub maselniczką na wodę. W żaden sposób masło nie traci przez ten zabieg na jakości. Co więcej – pozwala na długą przydatność masła do spożycia i to bez potrzeby trzymania maselniczki w lodówce. Jak to możliwe? Ceramiczna budowa świetnie radzi sobie z odseparowaniem zawartości maselnicy od czynników atmosferycznych. Dzięki temu otrzymujemy świeże masło, zawsze przydatne do spożycia bez potrzeby oczekiwania na jego rozmarznięcie. Dodatkowym atutem jest możliwość umieszczenia w maselnicy pół kostki masła.

Maselniczka na wodę to produkt, który pozwala na otrzymanie masła w idealnej niemal konsystencji. Masło nie jest ani zbyt miękkie – jak w przypadku przechowywania go w miseczce z wodą – oraz nie jest zbyt twarde, co ma miejsce podczas trzymania masła w lodówce, bez stosowania żadnych innych rozwiązań.

Przy używaniu maselniczki wodnej trzeba jednak pamiętać o zasadniczym czynniku, który jest gwarancją zachowania świeżości masła. Chodzi o cykliczną wymianę wody wlewanej do maselnicy. To woda jest czynnikiem gwarantującym odpowiednią konsystencję masła oraz trwałości i świeżości masła. Zaleca się wymianę wody nie rzadszą niż co trzeci dzień. Rzecz do maselniczki powinna być wlewana woda zimna. Należy również pamiętać aby maselniczka była przechowywana z dala od szkodliwych dla mało trwałych produktów spożywczych czynników atmosferycznych – czyli ciepła i promieni słonecznych. Ceramiczne wykonanie maselnicy to nie tylko nawiązanie do wielowiekowej tradycji maselnic i maselniczek, ale również opakowanie, które jest najbardziej przyjazne przechowywaniu produktów o niezbyt dużej przydatności do spożycia.

maselniczka
  • Formy dostawy
przedpłatapobranie
Kurier TBA Express15.00 zł18.00 zł
  • Płatności
    • Przelew internetowy
    • Pobranie